Pieterzijl, het NK debuut in de sprint1600, wat gewoon perfect begon!

9 mei 2015

Pieterzijl, zoals we gewend zijn een brede kleibaan met na bocht één/twee een snelle, tricky chicane vervolgens richting bocht drie/vier en daarna weer volgas het lange rechte eind op. Een baan met hoge snelheden, mits het droog is! Twee weken terug konden we al proef rijden op de baan (toen helaas in natte omstandigheden). Met 42 deelnemers is onze klasse, dit jaar de sprint1600, flink gevuld en telt elk punt voor een finaleplaats; de doelstelling van vandaag!

We beginnen de dag vanaf rij twee. Ingo van Lipzig heeft de beste start en pakt de leiding, Patrick gaat buitenom en plaatst de Opel-bolide op twee. Op het rechte stuk zit de snelheid er goed in, maar de A&P oogt ietwat zenuwachtig met het aan-remmen van de bochten, met name bij bocht drie-vier, een stukje afstelling én een stukje ervaring met de nieuwe auto. De concurrentie begint aan te dringen, maar Patrick laat zich niet gek maken en behoudt de tweede plaats. Een goed begin van de dag!

We veranderen de schokbreker afstelling en rembalans en mogen vervolgens voor manche twee starten vanaf rij één, samen met Gerd Robben en André Bouwmeester gaat het richting bocht één. Robben heeft de beste lijn (en snelheid) en stuurt zijn bolide buitenom naar de kop van de wedstrijd. Patrick sluit opnieuw aan op P2 voor Bouwmeester. Vanuit het achterveld rijdt Marcel Schoo snel naar voren, maar deze blijft steken achter Bouwmeester. Robben pakt manche-overwinning, Patrick weet Bouwmeester en Schoo achter zich te houden.

Manche drie, de laatste kans om punten te verzamelen voor plaatsing in de A-Finale, die we gezien de eerste twee manches lijken te gaan halen. Vanaf rij drie proberen we andere achterbanden, zodat we voor een eventuele finale niet voor verrassingen komen te staan. Vanuit het achterveld manifesteert Patrick zich al snel op de vijfde plek en staat deze niet meer af. Na afloop blijken er twee coureurs een valse start te hebben en schuiven we op naar de derde plek en hebben we onze doelstelling gehaald, rechtstreekse plaatsing in de A-Finale.

FINALE
De hele dag was het al flink bewolkt, maar al we richting finales gaan komt de regen gestaag naar beneden die de baan omtovert in een spekgladde piste. De kevers gaan in de regen van start wat resulteert in een glibber- en glijpartij. Hierop besluit de organisatie de wedstrijd een half uur stil te leggen. De natte toplaag wordt van de baan geschoven en kunnen we op een iets drogere baan van start met de resterende finales. Na de jeugdklasse en divisie-V is het tijd voor de finale Sprint1600…

Marcel Schoo, de snelle man uit Steenwijk heeft de meeste punten en laat merken dat hij zoals voorgaande jaren een titelkandidaat is. Op twee is het Ysbrand Dijkstra met de motorfiets en Patrick heeft ons allemaal verrast mag met de derde startplek. Rens van de Haas en Gert Visser maken de eerste rij compleet. Waar vinden we dan regerend kampioen Edwin Tolkamp?! De kampioen kende een moeizame dag en heeft zich via de B-Finale geplaatst evenals Dirk-Jan Middelveld en André Bouwmeester, niet de minste namen…

Schoo pakt de kopstart voor Van der Haas, die hard buitenom gaat en de leiding overneemt. Schoo raakt in de chicane het achterwiel van Van der Haas en maakt een halve pirouette, Patrick kan nipt ontwijken en stuurt op dat moment de Opel naar de P2 voor Visser. Even breekt de bolide van achter uit en profiteert Visser, Patrick herstelt zich snel en herovert de tweede plaats. Met bijna ingehouden adem volgen we het verloop van de wedstrijd. Van der Haas rijdt sterk aan de leiding en gaat als eerste onder het zwart-wit geblokt door. Met een FANTASTISCHE tweede plaats is ons NK debuut in de Sprint1600 voor ons meer dan geweldig!