Spannende wedstrijden op voorhand, een fresh-car presentatie de avond vooraf. Zon, gezelligheid, zand en nog meer zand. Het zijn de ingrediënten van de eerste wedstrijd van het Eurol Veka Nederlands Kampioenschap in Albergen. Vijfenveertig deelnemers in de Sprint1600, drie volle manches waarvan uiteindelijk de beste twaalf rechtstreeks naar de A-finale gaan en drie coureurs zich via de B-Finale plaatsen.

Verrassende bijschrijving is de Belg Steve Otzer. Mariska Verhees moet wegens een blessure verstek laten gaan en heeft in de snelle Belg een goede equipe coureur. Coen Wouters stapt eveneens na een blessure zelf weer achter het stuur nadat Jan-Paul Klaster de twee selectiewedstrijden heeft gereden. 

De eerste NK manche van dit seizoen starten we in serie drie. Rolf Kools en Rob van Lierop winnen de eerdere series. Laatstgenoemde is bezig met sterk (voor)seizoen en zeker iemand om in de gaten te houden. Vanaf de laatste rij gaat bocht één niet geheel vlekkeloos. Een flinke klap van opzij vouwt de zijbeugel een flink stuk op en maakt de voorwielophanging krom. De eerste doorkomst blijft de teller steken op elf, het moet nog iets beter! Drie plaatsen kan Patrick nog naar voren rijden maar dan gaat de crossbril stuk, een probleem die wij (en menig ander) deze dag vaker zullen ervaren. Meer dan een achtste plaats zit er niet in. ‘Oudgediende’ Dirk van Dijk wint de serie.

01

Manche 1, een gehavende zijbeugel, kromme wielophanging en dan maar zonder cross-bril...

Manche twee starten we vanaf rij één. Vanaf de buitenzijde neemt Sjaak Spies de leiding. Jongelingen Sven Prinsen en Kevin Uenk dringen al snel aan bij Spies. Uenk is gretig en snel, gaat voorbij Prinsen en Spies en de leidende positie over. Patrick rijdt inmiddels op plaats vier maar kan Maarten de Weerd niet achter zich houden. Uenk wint voor Prinsen en Spies. De andere series worden gewonnen door Rens van der Haas en André Vrieze.

Er rest ons nog slechts één mogelijkheid om punten te scoren in manche drie. Marcel Schoo neemt hierin de leiding voor Gert Visser en Steve Otzer. Patrick rijdt heel even op positie vier maar dan is opeens de snelheid weg en zakt hij af naar de laatste positie, wat nu denken we allemaal. Na bocht drie-vier is gaat het gas er weer op, maar de achterstand is te groot en er zit niet meer in dan de laatste plaats de manche. Een plaats die we nu juist niet kunnen gebruiken! Peter Cents en Rens van der Haas zijn de winnaars van de andere series. Na afloop blijkt dat de crossbril opnieuw stuk is gegaan, balen.

06

Zandhappend in de achtervolging. De cross-bril deed ons deze dag bijna de das om...

B-Finale

Na drie gereden manches vinden we de #303 terug op positie 26, als één-na-laatste in de B-Finale, waarin op de eerste rij o.a. Prinsen, Klosters en De Weerd staan. Het lijkt een onmogelijke opgave om in dit geweld bij de eerste drie te eindigen. Tijdens de NK wedstrijd in Holterhoek van afgelopen jaar lukte het om vanuit de B- naar de A-Finale te gaan allen was er destijds een eerste startrij en was de ondergrond klei, een betere uitgangspositie op een favoriete ondergrond.

Prinsen neemt vanaf start de leiding, gaat te ver naar buiten in bocht een-twee. Maarten de Weerd profiteert en gaat binnendoor. Klosters gaat dwars en Patrick stuurt de Opel strak langs de binnenzijde naar positie drie, zou het dan toch nog lukken?! De Weerd bouwt zijn voorsprong uit. De twee A&P’s komen dichter en dichter bij elkaar met daarachter Rob van Mierlo op de loer. Na zeven spannende ronden is er die verlossende finish vlag en geeft de derde plek dat ticket voor de A-Finale, top!

05

De twee A&P's strijden om een plaats bij de eerste drie in de B-Finale.

A-Finale

De Pole is voor Van der Haas, daarnaast staan Dijkstra, Van Lierop, Vrieze en Schoo. Titelverdediger De Haas laat zien dat hij niet voor niets de huidig kampioen neemt de leiding gevolgd Vrieze en Schoo. Dijkstra heeft een mindere start en komt in bocht drie-vier in aanraking met Menno Wouters. Dijkstra parkeert zijn bolide in de greppel, over en uit. In de volgende ronde is er contact tussen de bolides van Schoo en Middelveld. Van Lierop en De Weerd raken in een spin. Rolf Kools kan dan beide auto’s niet meer ontwijken en rijdt zijn achterwiel stuk op één van de bolides. Patrick, gelukkig genoeg aan de buitenzijde, rijdend schuift hierdoor een aantal plaatsen op en bij de volgende doorkomst staat de teller al op zes achter de Hayabusa van Cents. Dan gaat de bril voor de zoveelste keer vandaag stuk. Wrijven en het gas liftendoen geeft nog enig zicht. Uenk profiteert en schuif op naar positie zes. Voorin zijn Middelveld en Schoo inmiddels in een verhitte strijdt beland, waarbij Middelveld aan het kortste eind trekt. Van der Haas krijgt hier allemaal weinig van mee en pakt de winst. Met de zevende plek zijn de zeker gezien het verloop van de dag super tevreden!

Uitslag NK Albergen

1. Van der Haas
2. Vrieze
3. Middelveld
4. Schoo
5. Cents