Loenen, keep pushing!

3 augustus 2013

Vandaag blikken we terug op de EP in Loenen 2013. De zandbaan is niet favoriet bij onze coureur, maar nooit opgeven brengt je ver… zoals ook hier in de eerste race van klasse 6 op zondag, waarin Frankie Schatteman de race leidt en daarachter een mooie strijd tussen Patrick en Jemke Veenstra.

En het destijds bijbehorende verslag…

De tijdtraining, Peter Timmermans pakt de eerste tijd in klasse 6, de snelle Belg voelt zich thuis in het zand van Loenen en geeft gelijk zijn visitekaartje af. Op twee vinden we Frankie Schatteman gevolgd door Ivo Galekop. Patrick zet een vierde tijd neer. In klasse 5 is de snelste tijd wederom voor Timmermans en zet Patrick eveneens een vierde tijd op de klokken, de kop is er af, ronde drie van de EP is begonnen!

Een aantal toppers, waaronder Peter Timmermans, Jan van Orshaegen en Jeroen de Schepper valt in de voorrondes met flinke schade uit. Helaas geen finale voor deze coureurs. Patrick komt ongeschonden uit de series en plaatst zich met een vierde plaats voor de finale.

Finale, op rij één Moos Kroon, Frankie Schatteman, Bert Eggink en Sooi Ermens. Patrick moet vanaf de derde rij flink aan de bak voor een hoge klassering. Schatteman neemt zoals verwacht kopstart gevolgd door Kroon en Ermens. Patrick rijdt op zeven als het fout gaat voor Corald van Mourik, te dicht aan de greppel heeft een koprol als gevolg. Kemper wil binnendoor maar kan niet meer uitwijken beland in de greppel. Beide heren staan gevaarlijk. Van Mourik staat even stil en besluit dan om naar voren te rijden, hierdoor moet de aankomende Kroon plotseling uitwijken en knalt vol achter op Kemper.

Patrick is door deze acties inmiddels opgeschoven naar plek vijf. Dan valt Eggink valt stil, weer een plekje winst. Er zijn nog een aantal ronden te rijden en de aanval op de derde plaats wordt ingezet… met succes. Schatteman wint voor Ermens. De derde plek is meer dan we vooraf hadden verwacht, top!

Zondag

De dag start voor ons met klasse 5. De nieuwe Goldspeed banden hebben plaatsgemaakt voor noppenbanden. Het vertrouwen in deze nieuwe band is er nog niet helemaal… De start op de noppen is goed,  Patrick gaat als derde de bocht in achter Timmermans en Veenstra. Timmermans rijdt in no-time een groot gat, Patrick dringt aan bij Veenstra en gaat met moeite aan de binnenzijde langszij P2 is in de pocket.

In klasse 6 gaan we toch weer terug naar de Goldspeed, de nop brengt ook niet het gewenste resultaat. De start is minder, maar met laat remmen gaat Patrick als derde de eerste bocht in achter Veenstra. Frankie Schatteman leidt en Patrick heeft een mooie strijd met Veenstra, die na een keer stuivertje wisselen in het voordeel van Patrick wordt beslist.

Finale 

We starten met klasse 5. Timmermans op pole, Ermens op twee, Patrick en Galekop maken de eerste rij compleet.  De start is voor Timmermans, Patrick volgt op twee en Kemper heeft een goede start vanaf de tweede rij en sluit aan op drie. In bocht 3 gaat Patrick te ver naar buiten en kan Kemper er voorbij, balen. Patrick probeert het gat weer te dichten maar stuit op Van Orshaegen, die achterop rijdt doordat hij in de ronde is gegaan. Buitenom passeren op de zandbaan is geen optie, het gat met Timmermans en Kemper wordt groter, jammer… Timmermans pakt de winst en neemt de leiding in het kampioenschap weer over.

Na een snelle schoonmaak en wielwissel gaan we door met klasse 6. Billy Neerman op pole, daarnaast Schatteman eveneens een motorfiets, Patrick staat op drie en Galekop op vier. De start is voor Neerman (in de ogen van velen te vroeg weg…) Bij het uitkomen van de bocht zet Schatteman zijn bolide aan de binnenzijde ernaast en neemt de leiding over. Neerman en Galekop zijn in gevecht waarbij Galekop moet lossen. Dit geeft Patrick de kans om aan te dringen bij Galekop. Patrick gaat in de aanval en stuurt de Opel naar drie. Schatteman lijkt dit jaar onaantastbaar en pakt zijn derde overwinning op rij. Neerman wordt twee en Patrick gaat als derde onder het zwart-wit geblokt door.

Met driemaal een derde plek in de finale kijken we terug op een geslaagde EuroPokal in Loenen.